Dunele de nisip de pe Marte nu sunt statice

Dunele de nisip din partea de nord a planetei Marte nu sunt statice, ci sunt supuse unor schimbări lente, potrivit imaginilor de înaltă definitie surprise de sonda americana Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), relatează AFP.

Foto NASA

Camera de înaltă definiție HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), aflată la bordul MRO și utilizată de laboratorul planetar și lunar de la Universitatea din Arizona a realizat o serie de imagini care demonstrează că dunele de nisip de pe Marte sunt mișcătoare și nu statice, așa cum se credea până acum.

“Oamenii de știință au crezut până acum că aceste dune erau statice și s-au format cu mult timp în urmă, când vânturile de pe Marte erau mult mai puternice decât cele de astăzi. Însă amploarea modificarilor acestor dune este cu adevarat surprinzătoare,” a declarat Candice Hansen, principalul autor al descoperirii.

Potrivit cercetătorilor, topirea sezonieră a gheții carbonice este unul dintre cei doi factori care explică fenomenul, cel din urma fiind rafalele de vânt, mai puternice decat se anticipase. Straturile de gheață carbonică acoperă zona de dune de nisip în timpul iernii și își recuperează starea gazoasă odată cu venirea primaverii.

“Aceste fluxuri de gaze destabilizează dunele de nisip de pe Marte, provoacă avalanșe de nisip și creează noi platouri și ravene,” a mai declarat Candice Hansen.

Observațiile oamenilor de știință au fost făcute pe parcursul a doi ani marțieni, echivalenți cu patru ani pământeni.

Sursa: Hotnews.ro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s