Dacă albine nu sunt, nici oameni nu mai sunt

Criza albinelor amenință siguranța alimentației mondiale. Einstein prevestea: “Dacă albinele ar disparea de pe Pământ, omenirea ar mai exista încă patru ani”. În ultimii ani, din cauza poluarii, a pesticidelor și a neglijenței se înregistrează o rată a dispariției albinelor fără precedent, relatează The Telegraph.


Aproape o treime din producția agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine. Aceste alimente ne aduc 35% din necesarul energetic, majoritatea mineralelor, vitaminelor și anti-oxidantilor. În ciuda importanței lor pentru ființa umanî, albinele mor cu o viteză îngrijorătoare.

Banca agricolă americană Rabobank a declarat că numărul coloniilor de albine care nu supraviețuiesc în SUA de la an la an s-a mărit de la 30% la 35%, după ce mult timp valoarea a stagnat la 10%. Procentul este de peste 20% în Europa și aproape la fel în Asia și America Latină.

Albert Einstein, recunoscut pentru declarațiile sale incendiare, obișnuia să spună că “atunci când albinele vor dispărea de pe suprafața Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit”.

“Asemenea scenarii apocaliptice sunt exagerate”, au spus reprezentanții bancii americane, întrucât producțiile de porumb, grâu și orez depind de polenizarea realizată de vânt.

Una dintre principalele cauze ale crizei albinelor sunt pesticidele folosite pe scară largă. Țări ca Germania, Franța, Italia, Marea Britanie sau China au emis deja norme de reglementare pentru restrangerea folosirii pesticidelor, și asta din cauză că și-au decimat populațiile de albine.

Sursa: 9AM.ro

2 comments on “Dacă albine nu sunt, nici oameni nu mai sunt

Leave a comment