Cine nu știe astăzi ce este acela un Curriculum Vitae, sau CV, ”barbarismul” mai ușor de pronunțat, dar mai greu de acceptat de cei care țin la eticheta? În zilele noastre, când pentru elaborarea documentului care prezintă experiența profesională au apărut diferite șabloane, nimeni nu se mai gândește când a apărut primul Curriculum Vitae și cine l-a scris pentru prima dată în istorie.
Așa cum Leonardo Da Vinci a intrat in istorie pentru o multime de inventii si opere de arta, tot lui i se atribuie și prima variantă de Curriculum Vitae, în 1482.
De-a lungul anilor, documentul care reprezintă in zilele noastre, cea mai importantă parte a recrutării pentru angajare, a trecut prin mai multe transformari, odată cu dezvoltarea tehnologica.
Business Insider a realizat o mica istorie a CV-ului din ultimii 500 de ani,:
1482 – Leonardo Da Vinci scrie primul CV profesional din istorie.
1500 – Un lord englez oferă unui posibil angajator prima “scrisoare de cunoaștere”, redactată de mână, pe care o numește Curriculum Vitae.
Anii ‘30 – CV-urile erau simple formalități, scrise de cele mai multe ori pe bucăți de hârtie la întâmplare, de angajați împreună cu angajatorii.
Anii ‘40 – CV-urile erau ca profilurile de Facebook – conțineau vârsta, greutatea, situația maritală și religia.
Anii ‘50 – CV-urile nu mai sunt simple formalități și încep să capete importanță.
Anii ‘60 – CV-urile încep să conțină și detalii despre hobby-uri, cum ar fi sportul sau calitatea de a fi membru într-un club.
Anii ‘70 – CV-urie bătute la mașină devin din ce în ce mai frecvente si sunt mai usor de citit.
Anii ’80 – Încep să apară CV-urile înregistrate pe bandă. Explodează vânzările de cărți despre cum să-ți faci un CV și consultanța în carieră.
1986 – Microsoft lansează documentul RTF, care revoluționează scrierea CV-urilor.
1987 – Faxul, modalitatea cea mai la modă de a trimite CV-urile angajatorilor.
Revoluția internetului:
1984 – Apare rețeaua de internet și, odată cu ea, cele mai vechi site-uri de carieră – Monster.com și CareerBuilder.
1995 – E-mailul devine cea mai la modă modalitatea de a trimite CV-uri.
2002 – Încep să-și facă apariția CV-urile interactive.
2003 – Se lansează rețeaua de socializare LinkedIn, pe care utilizatorii postează, în general, profilurile profesionale.
2005 – Apar formularele tip pentru completarea CV-ului.
2006 – Apar primele CV-uri video.
2007 – CV-urile video ajung pe YouTube.
2008 – CV-ul în forma sa clasică nu mai este la modă. Apar “rezumatele” (tot un fel de CV-uri, dar denumite altfel) și scrisorile de intenție. Rețelele de socializare sunt din ce în ce mai folosite pentru popularizarea experienței profesionale. Rețeaua LinkedIn domină networkingul cu scop profesional. Angajații devin tot mai preocupați să-și creeze un brand pe internet. Aproape toți angajatorii dau un “search” pe Google, după viitorii angajați.
Astăzi – CV-urile sunt mai scurte, dar conțin linkuri către paginile personale de pe rețelele de socializare, efecte vizuale și multimedia. CV-urile digitale și infografice sunt la modă.
Sursa: incont.ro
Not many blogs make me stop and actually reread any of it or even read the entire thing. But yours did and for that I had to stop a moment and leave a message. Just simple thanks for what you do message.