O fotografie celebră și povestea din spatele ei

Există numeroase fotografii care au schimbat lumea. Imaginea din acest articol a rămas una dintre cele mai importante ale secolului XX.

Fotografia a fost făcută de către Eddie Adams în anul 1968, pe un tărâm asiatic prins într-un razboi inutil (oare n-au fost toate așa?). Adams a primit premiul Pulitzer și a influențat, pe nivele diferite, mai multe vieți. În primul rând, și-a schimbat radical viața proprie, devenind unul dintre cei mai apreciați fotografi ai tuturor timpurilor. În al doilea rând, a cutremurat viețile din toate colțurile lumii. Poate ca nu în ultimul rand, i-a curmat destinul omului din partea stângă, cel cu pistolul în mână.

Potrivit Toxel,  fotografia surprinde perfect momentul în care generalul Nguyen Ngoc Loan îl execută pe cel care părea a fi șeful unei grupări responsabile de mai multe omoruri, printre care și familia unui apropiat de-al generalului. Loan nu a stat prea mult pe gânduri, punându-l la pământ fără milă, așa cum poate doar naziștii mai puteau să facă. Vorbim de o executare în plină stradă, de față cu mulți ziariști, în stilul filmului American Gangster. Generalul s-a întors apoi spre un ziarist și a spus “Oamenii aștia omoară mulți soldați de-ai noștri și oricum cred ca Buddha o să mă ierte”.

Nu stim sigur dacă Buddha l-a iertat, însă știm că fotografia lui Adams i-a distrus viața. Loan a fost rănit și a ajuns în Australia pentru îngrijiri, dar a trebuit să plece pentru că toți văzuseră poza. Saigonul a căzut în 1975 și, chiar dupa implorări la adresa americanilor, generalul nu a mai avut posibilitatea să rămână în Vietnam, dar nici să plece oficial în SUA. A plecat totuși, cu un picior amputat și s-a stabilit în Virginia de Nord, unde, surprinzător, și-a deschis o pizzerie.

Nu a trecut multă vreme până când americanii s-au prins cine este noul lor vecin și au început să scrie în restaurant “We know who you are, fucker.”

Lucrurile sunt destul de complicate și, psihologic vorbind, e greu să desprindem fotografia de o realitate cruntă a momentului. Eddie Adams a declarat într-un interviu “Generalul a omorât Viet Cong; Eu l-am ucis pe general cu camera mea. Fotografia reprezintă cea mai puternică armă din lume. Oamenii cred în ele, dar și fotografiile mint, chiar și fără manipulari. Sunt numai jumătăți de adevăr. Iată ce nu spune fotografia: “Ce ai fi făcut tu daca erai general în acel timp, în acea zi toridă, și l-ai fi prins pe cel care a omorât unul, doi sau trei americani?”

Generalul Loan a murit în 1998 de cancer. Adams i-a trimis flori si un bilețel pe care era scris “Îmi pare rău. Am lacrimi în ochi.” Sursa: 9am.ro

Vedeți și: Fotografia care a șocat întreaga lume

4 comments on “O fotografie celebră și povestea din spatele ei

  1. Iata ceva nou…stiam despre fotografie ca reprezinta executia unui membru Vietcong.Dar iata ca nu este doar asta.Inca o dovada ca e periculos sa scoti lucrurile din context.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s