A fost Charlie Chaplin țigan?

Se pare că Charlie Chaplin s-ar fi născut într-o comunitate de țigani din West Midlands, susține o scrisoare adresată acestuia, descoperită recent de către familia sa.

Născut la Londra, Anglia, în 1889, Charlie Spencer Chaplin a fost fiul unui cabaretist și a apărut pe scenă de la o vârstă fragedă. Ulterior, tatal său a murit, iar mama sa a fost internată la un spital de boli mintale, ceea ce a dus la o copilărie dificilă, care a luat sfârșit în momentul în care Chaplin s-a alăturat, la vârsta de 17 ani, trupei de vodevil a fratelui sau vitreg.

Mack Sennett, inovatorul comediilor americane de tip scenetă, l-a descoperit pe Chaplin în timpul unei apariții în America a trupei de vodevil. În 1913, a semnat un contract pentru a aparea în filmele produse de Compania Keystone a lui Sennett.

În al doilea său film, Kid Auto Races at Venice (1914), Chaplin a creat personajul care avea sa-l faca faimos, “micul vagabond”. Vagabondul purta o șapcă, avea o mustață bine întreținută, pantaloni largi și baston, și mergea cracanat, în pantofii săi mult prea mari.

Personajul sau era un ratat, iubit însă de cinefili. Chaplin avea să interpreteze acest personaj în mai bine de 70 de filme. În era filmului mut, umorul grosolan era rege, iar Chaplin era un maestru al comediei fizice. A devenit una dintre cele mai cunoscute personalități americane și cerea salarii din ce în ce mai mari. A început să-și regizeze singur filmele, iar împreună cu Mary Pickford, Douglas Fairbanks și D.W. Griffith, a fondat în 1919 compania United Artists, pentru a controla mai eficient proiectele sale.

Trecutul lui Chaplin, închis intr-un sertar

Figura lui Chaplin încă reprezintă una dintre imaginile cele mai recunoscute de pe planetă. Scrisoarea, descoperită recent de familia lui Chaplin, sugerează că ar putea fi nevoie să ne revizuim ipotezele cele mai fundamentale despre omul din spatele mustății, scrie The Guardian.

După ce văduva lui Charlie, Oona, a murit în 1991, fiica lor, Victoria Chaplin, a moștenit un birou care a aparținut tatălui ei. Un sertar a rămas blocat cu încăpățanare. Atunci când lăcătușul l-a deschis, în sertar a fost gasită o scrisoare scrisă de mână, cu un scris mare.

Era o scrisoare primită de Chaplin de la un octogenar numit Jack Hill, care i-a scris de la Tamworth, în anii ’70 pentru a-l informa că nu era unul dintre fiii celebri ai sudului Londrei, ci că venise pe lume într-o căruță care aparținuse mătușii sale, Regina țiganilor.

‘Te-ai născut la Black Patch, în Smethwick, lângă Birmingham’, îi scria Jack Hill lui Chaplin. Certificatul de naștere al lui Chaplin nu a fost descoperit niciodată. Mama sa, Hannah – pe numele de fata Hill – provenea dintr-o familie de nomazi.

`Scrisoarea trebuie să fi fost importantă pentru el, altfel de ce ar mai fi păstrat-o?`

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Patch Black era o infloritoare comunitate de romi de la periferia orașului Birmingham, ceea ce nu exclude posibilitatea ca Charlie Chaplin să fi fost un țigan născut în comitatul West Midlands. Ideea de a rescrie istoria familiei Chaplin nu îl sperie pe Michael, cel mai în vârsta fiu rămas în viață.

‘Scrisoarea trebuie sa fi fost importantă pentru el, altfel de ce ar mai fi păstrat-o?’, se întreabă el. Poate ca un om care a fost reperat în 800 de locuri în același timp (la 12 noiembrie 1916, atunci când o izbucnire de isterie în masă l-a identificat pe Chaplin în numeroase locuri din America) este capabil să se fi născut și în două locuri în același timp, comentează The Guardian, făcând aluzie la faptul că, oficial, Chaplin s-a născut la Londra.

Ca și restul rudelor sale, Michael se pregatește pentru o noua etapă din viața de după moartea tatălui său. Casa familiei Chaplin, ridicată pe dealurile din jurul localității Montreux, va deveni în curand muzeu.

Sursa: 9am.ro

5 comments on “A fost Charlie Chaplin țigan?

  1. Nu cred ca este tigan, dar nici nu conteaza, pana la urma. In cazul lui NU conteaza.
    Ai o leapsa la mine pe blog, te rog sa te uiti la ea !

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s