Cutremur puternic în Noua Zeelandă – Mărmureanu: Cutremurul din Noua Zeelandă influenţează direct situaţia din România

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 pe Richter s-a produs în orasul neozeelandez Christchurch. Cel puţin 65 de persoane au murit în urma cutremurului înregistrat marţi în Noua Zeelandă, a anunţat premierul John Key.

Foto Reuters

Adâncimea  mică la care s-a produs seismul, de numai 4 kilometri, a provocat distrugeri din Christchurch şi din localităţile învecinate. Au urmat apoi 13 replici, cu magnitudini cuprinse între 3 şi 5 grade.

Numeroase clădiri s-au prăbuşit, unele total, asfaltul şoselelor a crăpat în multe locuri, au izbucnit incendii, iar conductele rupte au provocat inundaţii.

Foto Reuters

Curentul electric, apa şi gazele au fost oprite în oraş, aeroportul internaţional a fost închis, la fel şi traficul feroviar.

Guvernul a decretat stare de urgenţă în regiune şi a cerut oamenilor să folosească telefoanele mobile numai pentru urgenţe. Echipele de salvare continuă să scoată numeroşi răniţi de sub ruinele clădirilor dărîmate.

Premierul neozeelandez a anunţat constituirea unei celule de criză care să gestioneze situaţia, iar primarul a declarat că viaţa în oraş nu va mai fi niciodată la fel după acest seism. Cel puţin 65 de persoane au murit în urma cutremurului înregistrat marţi în Noua Zeelandă, a anunţat premierul John Key, citat de site-ul postului de televiziune TVNZ.

Foto AP – Catedrala Anglicană

“Este posibil să asistăm la cea mai neagră zi a Noii Zeelande”, a spus Key. “Este o comunitate aflată în agonie totală. Avem nevoie ca această comunitate să se unească, iar oamenii să se ajute unii pe alţii, aşa cum au mai făcut-o în trecut şi o vor face din nou”, a adăugat el.

Foto Reuters

Directorul Institutului de Fizică a Pământului Gheorghe Mărmureanu a declarat la Antena 3 că energiile descărcate în Noua Zeelandă scad posibilitatea producerii unui cutremur mare în ţara noastră.

“Din punctul nostru de vedere, din punctul de vedere al României, este o situaţie favorabilă din cauza ca energia se descarcă acolo. Suntem oarecum în umbră noi aici cu partea asta pentru că partea noastră în umbra va dura până în 2022”, a declarat Mărmureanu.

Și capitala arhipelagului Filipine, Manilla, a fost afectată, astăzi, de un cutremur cu magnitudinea de 5,3, potrivit seismologilor, dar nu s-au înregistrat pagube importante. Epicentrul cutremurului este situat la 66 de kilometri sud-vest de Manilla, iar hipocentrul la o adâncime de 137 de kilometri, a anunţat institutul american de geofizică USGS. Seismul a fost resimţit “în metropola Manilla la o intensitate de 4. Chiar şi clădirea Phivolcs (Institutul filipinez de vulcanologie şi seismologie) s-a zguduit”, a declarat pentru AFP seismologul Danny Tacadino. Sursa: Jurnalul national și Mediafax

Vedeți și: Imagini inedite – Șine curbate în urma cutremurului din Noua Zeelandă

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s