Care să fie secretul gustului?

De la prima înghițitură de cafea dimineața și până la pasta de dinți de dinainte de culcare, limba noastră este bombardată zilnic cu un val de arome.

Mai mulți experți în analiza gustului au vorbit pe această temă la simpozionul “Percepția și preferința gustului uman“, la reuniunea anuală a Asociației americane pentru Progresul Științei, care a avut loc la Washington weekendul trecut. În urmă cu câteva decenii, pe lângă gusturile de bază (sărat, dulce, acru și amar) a fost adăugat și umami, gustul de parmezan și rosii. Dar unii cercetători au început chiar să creada că există mai mult decât cele cinci gusturi de bază.

“Există mari diferențe individuale în modul cum percepem lumea. Aceste diferențe sunt cauzate de interacțiunea a două surse: variația genetică și experiența individuală”, a declarat Gary Beauchamp, de la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia.

Genetic vorbind, de exemplu, anumite persoane sunt mai sensibile la compușii cu gust amar și detesta broccoli sau la alte legume amare. De asemenea, și factorii culturali influențează gusturile în privința alimentelor. Astfel, alimentele cu care ați crescut sunt alimentele pe care le veți ”iubi” toata viața și vă va fi destul de greu să renunțați la ele.

“Studiile arată că la persoanele care emigrează ultimele lucruri la care renunță sunt aceste  gusturi,” a afirmat Richard Mattes, de la Universitatea Purdue.

* Cum se face ca unele mâncăruri devin preferatele noastre?

Chiar dacă ne ”atașam” de anumite mâncăruri, încă nu se cunoaște exact cum le simțim gustul. Papilele noastre gustative conțin o varietate de structuri chimice specializate, cunoscute sub denumirea de receptori, care determină gusturile speciale și trimit informația creierului nostru însă, cercetătorii nu au identificat deocamdată toți acești receptori.

Profesorul Richard Mattes de la Universitatea Purdue susține că am putea avea receptori și pentru compușii de calciu, cum ar fi grăsimile și dioxidul de carbon.

Experții în analiza gustului au descoperit recent că receptorii pentru gusturile tradiționale se află nu doar pe limbă, ci și la nivelul căilor respiratorii sau intestine.

Sursa: 9am.ro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s