Furtunile solare, mai devastatoare decât uraganul Katrina

Oamenii de știință atrag atenția asupra furtunilor solare, care ar putea provoca pagube de până la două trilioane de dolari.Furtuna solară de săptămâna trecută a fost cea mai puternică din ultimii patru ani și cercetătorii spun că aceste “evenimente meteorologice spațiale” ar putea avea efecte negative asupra sateliților și rețelelor electrice, provocând pagube în economia mondială de până la doua trilioane de dolari, ”echivalentul uraganului Katrina la nivel global”, scrie The Independent.

Consilierii guvernamentali americani au avertizat că lumea nu a fost niciodată mai vulnerabilă la efectele unui astfel de eveniment, care afectează aparatele electornice care controlează aproape toate domeniile moderne ale societății.

Profesorul John Beddington, consilierul șef pentru probleme științifice, de la Washington, susține că creșterea în utilizarea dispozitivelor electronice, din ultimii 10 ani, a făcut societatea mult mai sensibilă, la perturbările catastrofale, mai mult decât cu un deceniu în urmă, când ultimul ciclu de activitate solară a atins apogeul.
Activitatea solară are cicluri de aproximativ 11 ani, iar următoarea perioadă de activitate la un nivel maxim se preconizează a fi anul 2013, relateaza The Guardian.

O furtună solară trimite către Pământ o cantitate imensă de radiații electromagnetice, care, în contact cu stratul exterior al atmosferei ar ioniza acest strat. La nivelul pământului, efectele nu vor fi resimțite de oameni, dar sateliții GPS ar putea fi grav afectați.

De asemenea, ar putea fi afectate și rețelele de electricitate, comunicațiile și transportul aerian.

Cea mai puternică furtună solară s-a inregistrat in 1859, însă lipsa infrastructurii electrice face imposibilă compararea efectelor din secolul XIX cu ce s-ar putea întâmpla în anii următori.
Pentru protecția în fața eventualelor surprize din partea Soarelui, NASA a conceput proiectul “Solar Shield” – informația cu privire la activitatea solară este prompt prelucrată într-un centru de date. Primind din timp informații cu privire la posibilele furtuni solare, computerele ar urma să dezactiveze transformatoarele, excluzând astfel o eventuală avarie ca urmare a perturbărilor geomagnetice.

Sursa: 9am.ro

One comment on “Furtunile solare, mai devastatoare decât uraganul Katrina

Leave a comment