Demisia, domnule ministru Cseke Atilla!

UPDATE (18 august, 13:30): Surse medicale susțin că ministrul Sănătății, Cseke Atilla, și-a dat demisia după tragedia de la Maternitatea Giulești. Premierul Emil Boc nu o acceptă!

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a ținut astăzi o conferință de presă în care a dat detalii despre incendiul care a avut loc ieri seara la Maternitatea Giulești din București. Attila a calificat accidenul ca fiind “teribil”, “una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitar românesc”. De la Maternitatea Giulești au fost mutați 114 pacienți, dintre care 53 nou-născuți și 61 de paciente. Patru bebeluși au murit, trei în incendiu, la Giulești și încă unul la Spitalul Grigore Alexandrescu. Alți șapte bebeluși se zbat între viată și moarte, iar medicii luptă pentru a-i salva. Ministrul a spus că medicii, pompierii și polițiștii au dat dovadă de solidaritate. Attila le-a mulțumit tuturor celor implicați în salvarea pacienților de la Maternitatea Giulești.

“Ieri s-a demonstrat că putem să ne facem datoria”, a spus Cseke Attila.

Ministrul a trimis condoleanțe familiilor care au suferit pierderi în urma incendiului de la Maternitatea Giulești.

Sursa: știri.rol

Domnule Cseke Atilla,

Cum este posibil să spuneți ca ieri s-a demonstrat că vă puteți face datoria??? Dar sub ce formă v-ați făcut dvs datoria??? Vă refereați desigur la subsecretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. Dar domnule ministru… ieri unde ați fost? În loc să ajungeți măcar o dată cu pompierii la locul incendiului, acum transmiteți doar condoleanțe? În loc să inițiați imediat un fond din care să ajutați familiile care și-au pierdut copiii din neglijența medicilor și care au primit vestea că nici măcar nu îi pot înmormânta creștinește deoarece nu au fost botezați? Sistemul sanitar este la pământ! Mort și îngropat! Deja este sub pământ! Așa vă faceți datoria? Astăzi ar fi trebuit să vă dați demisia de onoare! Ieri, personalul medical a lăsat o oră copiii închiși în acel salon de reanimare deoarece PIERDUSERĂ cartela de acces și nu au făcut absolut nimic până la sosirea pompierilor! Cum este posibil așa ceva, domnule ministru? Cum este posibil să nu existe un sistem de alarmă împotriva incendiilor și detectoare de fum în aceste saloane, domnule ministru? Cum dotați spitalele din România, domnule ministru? Ce măsuri luați pentru îmbunătățirea sistemului sanitar, domnule ministru? Din decembrie 2009, de când ați fost investit în această funcție, ce ați făcut pentru sistemul sanitar românesc, domnule ministru?

Haideți să vă dau câteva exemple de influență ”benefică” pe care ați avut-o în aceste luni, domnule ministru:

– Ați desființat, din condei, supravegherea medicamentelor; drept urmare, peste 150.000 de euro pierduţi şi haos în sistemul european al medicamentului (Cotidianul – 19 iulie 2010)

– Ați modernizat două secţii ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, care au costat cât construcţia unui spital, adică 4 milioane de euro (Cotidianul – 13 iulie 2010 )

– Ați declarat pe data de 12 iulie, la Sibiu, că spitalele sunt înglodate în datorii de 170 de milioane de euro și că acestea vor fi achitate de guvern în luna august.(Cronica Romana – 12 iulie 2010) Au fost acestea achitate, domnule ministru? Pe de altă parte, însă, preferați spitalele private, discriminând spitalele de stat (Cotidianul – 9 iulie 2010)

– Ați finalizat procesul de reorganizare şi restructurare în Sănătate, în urma căruia au fost reduse 1.621 de posturi şi desfiinţate 233 locuri de medici rezidenţi neocupate (Adevarul – 8 iulie 2010)

– Ați retras aparatura din spitale, domnule ministru! Un număr de 55 de aparate EKG achiziţionate în anul 2008 de Ministerul Sănătăţii printr-un program al Băncii Mondiale vor fi redistribuite din cauză că au fost neutilizate sau folosite neadecvat! (Cotidianul – 2 iulie 2010)

– Bolnavii psihici nu vor mai beneficia de tratament gratuit, și medicii susţin că nici măcar înainte de 1990, când nivelul de trai din România era mult mai scăzut, nu s-a pus problema renunţării la tratament pentru aceste persoane. (Cotidianul – 16 iunie 2010)

– Ca urmare a colapsului sistemului sanitar românesc, 5.000 de medici au plecat deja în străinătate, se pregătesc alți 2.500! De ce? Pentru că, în luna iunie, un medic rezident avea 940 de lei salariu net. După reducerea bugetară a rămas și fără această sumă, domnule ministru! ( Jurnalul național – 2 iunie 2010)

– În luna mai erau 1.500 de farmacii în insolvenţă şi alte 400 în faliment: spitale mari din ţară riscă să intre în insolvenţă, iar Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti şi alte câteva din ţară sunt în incapacitate de plată. Puţinii medici români care au rămas în ţară nu îşi mai pot exercita profesia nici măcar la limita minim acceptabilă. (Realitatea TV –  14 mai 2010)

– Până la finele anului, se va reduce numărul de paturi din spitale cu 9.200 şi 150 de unităţi medicale nu vor mai primi autorizaţie. (Click – 11 mai 2010) Unde vor mai putea fi spitalizați bolnavii după aceea, domnule ministru?

Ați fost ”consternat” de “halul sistemului” de sănătate și ați afirmat că ”Nici Spiderman, nici Superman nu ar putea reorganiza sistemul sanitar în câteva luni”. Dar în aceste luni ce ați făcut concret totuși? (Gandul – 9 iulie 2010)

Știți, domnule ministru Cseke Atilla, că doctorii de la Spitalul Grigore Alexandrescu nu au acceptat să intervină chirurgical în cazul unui nou-născut de doar cinci zile, cu septicemie aflat la spitalul din Slobozia? Știți că în urmă cu o lună de zile, un doctor ortoped de la Spitalul Universitar a refuzat să opereze un seropozitiv din cauza asistentelor medicale? Ați luat vreo măsură pentru ca aceste refuzuri să nu mai existe? De când este opțional ca un doctor să hotărască cine trebuie să fie tratat și cine nu? (Adevarul – 17 august 2010)

Știți, domnule ministru, că un copil a murit duminică la spitalul din Oltenița după ce a fost internat pentru o plagă la picior și în loc să fie vindecat, a intrat în comă? Și că în luna iunie a acestui an un alt copil a intrat in comă dupa ce a fost operat de o tumoare în abdomen la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală? (einformatii.ro – 16 august 2010)

Știți, domnule ministru, că în luna mai s-a deschis o anchetă și la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, după ce o tânără a născut un copil mort, de 4 kg si jumatate, cu toate că fătul a avut o dezvoltare normală, fără probleme până la 9 luni? Sunt cazuri numeroase de malpraxis, iar despre multe probabil nici nu se află, deoarece sunt mușamalizate!

Care sunt măsurile luate de dvs, domnule ministru Cseke Atilla? Așa considerați dvs că vă faceți datoria? Din moment ce nu sunteți capabil să luați măsurile necesare să scoateți sistemul sanitar românesc din criză, atunci recunoașteți acest lucru și lăsați în locul dvs un ministru compentent! Domnule ministru Cseke Atilla, măcar în memoria bebelușilor care și-au pierdut viața din cauza colapsului sistemului nostru sanitar, dați-vă demisia de onoare!

Fotografie din salonul de terapie intensivă care a ars în maternitatea Giuleşti (adevărul.ro)

Un cuplu britanic ”a dat naștere” unui robot-copil

Vă mai aduceți aminte de Pinocchio? Ei bine, vremurile au trecut, iar bucata de lemn însuflețită a fost înlocuită de componente tehnologice de ultimă oră. Iar acum faceţi cunoştinţă cu Aimec și cu ”părinții” săi, Tony şi Judie Ellis, o ”familie” fericită care trăiește în sud-estul Angliei. Aimec se joacă în jurul casei care a fost construită în secolul la XVIII-lea, râde, glumește dar și caută diverse informații pe internet, după care le povestește părinților săi ce a descoperit interesant, exact la fel ca un copil adevărat.

Aimec poate imita voci ale unui robot de.. epocă, poate chiar să și sforăie când este dus la culcare, dar se și trezește imediat dacă îl scarpini ușor.

”Părinții” dețin o companie specializată în robotică denumită Conceptioneering şi au făcut avere datorită unui joc numit World Cube. Tony este de părere că Aimec ar putea fi lansat pe piaţă într-un an sau doi, la incredibilul  preț de numai 300 de dolari.

Sursa: omgshots.com