La ce boli sunt expuși copiii care beau Cola

Un studiu realizat de americani arată riscurile la care sunt expuși copii care beau cola: apariția ADHD-ului, tulburări ale somnului și multe altele.

75% dintre copiii americani beau zilnic sucuri bogate în cofeină, de tip cola, arată un studiu recent. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani au întrebat 2.000 de părinți, care aveau copii cu vârste cuprinse între 5 si 12 ani, cât de des beau micuții cola.

Rezultatul sondajului a arătat ca astfel de sucuri nu lipsesc din dieta zilnica a copiilor, scrie Gândul.

Medicii pediatri și nutriționiști atrag atenția asupra pericolului la care părinții îi expun pe minori, lăsându-i să bea astfel de băuturi. Sucurile bogate în cofeină sunt asociate cu apariția ADHD-ului, tulburari ale somnului, lipsa puterii de concentrare și compromit sănătatea oaselor, din cauza cofeinei conținute.

“Părinții ar trebui sa fie conștienți de influența potențial negativă pe care o are cofeina asupra calității somnului unui copil. Astfel de băuturi mai pot distruge și ficatul”, precizează doctorul William Warzak. Studiile de specialitate au arătat că micuții care beau bauturi de tip cola, de cel puțin două ori pe zi, au oasele fragile, scrie hollybaby.com.

* Unde este adevărul?

Asociația Americană a băuturilor contestă studiul și sustine că potrivit cercetărilor lor, consumul de cofeina la copii are efecte modeste.

“Cofeina este sigură, chiar și pentru copii”, sustine Maureen Storey, purtatorul de cuvant al Asociatiei, transmite New York Times.

Cu toate acestea, profesorul William J. Warzak, de la universitatea din Nebraska susține că este mai bine sa ne ținem copii departe de consumul de băuturi acidulate sau alte produse care conțin cofeină.

* Efectele consumului zilnic de cofeină

Copiii consuma în mod obisnuit Cola sau alte băuturi puternic cofeinizate. Un lucru deloc de neglijat este reprezentat de faptul ca majoritatea celor ce consumă foarte des cofeină riscă să devină dependenți, lucru perfect valabil și în cazul copiilor, implicațiile acestei dependențe fiind din cele mai grave, spun doctorii.

Efectele consumului de cofeină se prezintă în felul următor. În creier, cofeina acționează ca un stimulent indirect, prin blocarea acțiunii neurotransmitatorului adenozina, care are ca principala funcție aceea de a comanda în general creierului să se liniștească și să adoarmă.

Sursa: 9am.ro

2 comments on “La ce boli sunt expuși copiii care beau Cola

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s