Top 10 alimente otrăvitoare pe care le consumăm cu plăcere

În fiecare zi mâncăm hrana produsă din plante ce conțin otrăvuri letale. De cele mai multe ori nu ne pasă de asta, deoarece, fiind vorba de producție în masă a fructelor și legumelor există reguli destinate să protejeze siguranța noastră alimentară, dar totuși câteodată oamenii se sinucid mâncând fără să știe că există și o parte dăunătoare a plantei. Pentru ca așa ceva să nu vi se întâmple, am descoperit o listă a celor mai comune otrăvuri cu care venim în contact în bucătăriile noastre. Știați că substanța conținută de ardeiul iute este atât de puternică încât poate îndepărta vopseaua? Dar că se poate intra în comă din cauza cartofilor cu pete verzi? Dar știați că vă puteți otrăvi cu sâmburi de cireșe datorită cianurii de hidrogen conținute? Răspunsurile la aceste întrebări, dar și multe alte informații interesante le puteți afla citind acest articol.

10. Cassava ( Yuca )

Fără a fi folosită pe scară largă în Statele Unite, cassava este o tulpină lemnoasă ce se poate găsi în mod normal în Caraibe și America de Sud. Când cassava este coaptă, poate avea un gust acrișor sau dulce, iar gustul, ca și mirosul, depinde de conținutul de glucoze cianogenice care de fapt sunt extrem de otrăvitoare. De cele mai multe ori, ea este gătită pentru gustul său acrișor, având proprietatea de a ține la distanță insectele și animalele. Dar în cazul în care cassava este gătită incorect poate fi mortală. Otrăvirea cu cassava, din cauza nivelurilor mari de cianură, este cunoscută sub denumirea de Konzo. Otrăvirea cu cassava duce la o paralizie irecuperabilă.

Un fapt interesant: Rădăcinile de cassava sunt măcinate într-o pulbere asemănătoare cu făina, iar apoi sunt folosite pentru a face tapioca. Frunzele de cassava conțin însă cianuri, dar dacă sunt amestecate cu faină până devin pastă și sunt lăsate 5 ore la umbră, cianurile se descompun.

9. Peștele-balon (Pufferfish)

Peștele-balon este pe locul doi în lume în topul celor mai otrăvitoare vertrebrate. Deși nu veți găsi peștele-balon în Statele Unite sau Europa, în Coreea și în Japonia unele părți ale peștelui sunt considerate delicatese. Totuși, anumite organe ale peștelui – spre exemplu ficatul – sunt extrem de toxice și pot fi mortale. Otrava conținută de pește, cunoscută sub denumirea de tetradotoxină, poate să cauzeze amorțeală, tensiune ridicată și paralizie musculară și poate duce la moarte prin paralizia diafragmei. Felul de mâncare preparat din peștele balon se numește Fugu și este un preparat refuzat în multe țări asiatice.

Un fapt interesant: Consumul peștelui-balon a fost interzis de către Împăratul Japoniei.

8. Ciupercile

Există cam 5.000 de tipuri cunoscute de ciuperci în Statele Unite, dintre care 100 sunt toxice și mai puțin de 10 sunt mortale. În orice caz, ciupercile pot cauza disconfort intestinal. Datorită varietății de specii, este dificil de știut care sunt otrăvitoare. Ca o regulă generală, se știe că ciupercile găsite în sălbaticie sunt de cele mai multe ori otrăvitoare. Una dintre cele mai mortale tipuri de ciuperci sunt alpha-amanitin, care cauzează o masivă deteriorare a ficatului. ”Scăunelul broaștei” este cea mai otrăvitoare ciupercă din State.

Un fapt interesant: Sunt cunoscute 38.000 de specii de ciuperci, dintre care 5% sunt toxice.

7. Acaju-ul (Cashews)

Deși acaju-ul reprezintă de fapt semințe și nu nuci, acesta crește în interiorul unei structuri în formă de scoică. Când cumpărăm acaju crud din magazin trebuie ținut cont de faptul că trebuie să fie fierte în aburi și să nu fie în totalitate crud. Aceasta din cauza faptului că în stare crudă, acaju-ul conține urushiol, care este aceeași substanță chimică ce se regăsește și în alcătuirea iederei sălbatice. Poate cauza o reacție foarte similară cu cea a otrăvirii cu stejărel. Este letală dacă este ingerată o cantitate mai mare de urushiol. Otravirea cu acaju este foarte rară, dar cei care îl decojesc și îl prepară prezintă câteodată efecte secundare.

Un fapt interesant: Acaju-ul provine dintr-un fruct care în țările din America de Sud este mâncat, dar semințele sale sunt aruncate.

6. Ardeiul iute

Mai mult ca sigur că ați mâncat ardei iuți până acum, dar știați că ardeiul iute conține o substanță chimică numită capsacină? Această substanță este cea care produce senzația de iute și fierbinte. Evident, chili nu vă face rau, dar în cazul unui exces, el poate fi mortal. Substanța este atât de puternică încât se poate folosi pentru a îndepărta vopseaua și este conținută și de către spray-urile paralizante ale poliției. În cazul speciei habanero, capsacina poate să fie simțită chiar și pe piele în momentul în care ardeiul iute este tăiat, aceasta producând o senzație de arsură.

Un fapt interesant: Ardeiul iute conține un nivel extrem de mare de vitamina C. Un singur ardei iute conține de 6 ori mai multă vitamina C decât o lămâie.

5. Cartofii

Cu toții știm câte ceva despre cartofi, dar puțini știu că sunt toxici. Tulpina și frunzele plantei sunt toxice, dar și cartoful în sine este toxic. Dacă v-aţi uitat la un cartof cu atenție, este posibil să fi văzut că uneori are o culoare verzuie, iar acest lucru se datorează nivelului de otravă glycoalkaloid. În trecut au existat decese datorate otrăvirii cu cartofi. Au fost rare, între-adevăr, dar s-au produs din cauza consumării cartofilor verzi sau a ceaiului din frunze de cartofi. Moartea nu survine brusc. Întâi apare o slăbiciune, iar apoi se intră în comă.Nu vă faceţi griji cu privire la cipsurile ocazionale, dar ar fi bine să aruncați orice cartof care prezintă pete verzui, în special când pregătiți mâncarea pentru copii.

Un fapt interesant: Cartofii reprezintă un aliment important pentru astronauți. De fapt, în anul 1995, cartoful a fost dus la bordul navetei spațiale Columbia și a fost cultivat pur și simplu în spațiu.

4. Migdalele

Migdalele, considerate adeseori a fi nuci, sunt de fapt semințe – precum și acaju-ul – și sunt extrem de populare în bucătăriile din întreaga lume. Migdalele sunt extrem de otrăvitoare dacă nu sunt preparate la o sursă de căldură. În general migdalele amare trebuie să fie tratate pentru a elima otrava. Seminţele sunt pline de cianuri şi în multe ţări este ilegal să fie vândute până nu au fost procesate pentru a îndepărta otrava din aceste semințe.

Un fapt interesant: Migdale sunt considerate a se număra printre primele plante cultivate, fiind menționate în Vechiul Testament.

3. Cireşele

Cireşele sunt cu siguranță unele dintre cele mai ”multilaterale” fructe. Pot fi consumate crude, coapte, în prăjituri și chiar în anumite tipuri de băuturi alcoolice. Și totuși, în ciuda aspectului roșu apetisant, în general cireşele sunt toxice. Dacă aţi mâncat vreodată cireşe şi ați mestecat sâmburele mai mult timp, în mod sigur ați introdus cianură de hidrogen în corpul dvs. Deci dacă ați mestecat un sâmbure de cireş, l-ați sfărâmat în dinți, crănțănit etc., acesta produce automat cianură de hidrogen. Simptomele de otrăvire uşoară includ dureri de cap, ameţeală, confuzie, anxietate şi vărsături. Dozele mai mari pot duce la dificultăţi în respiraţie, creşterea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, dar şi insuficienţă renală. Reacţiile adverse pot include coma, convulsiile şi stopul respirator care duce la moarte.

Un fapt interesant: Cireşele conţin cantităţi extrem de mari de melatonină, care este bună  pentru a ajuta la menținerea echilibrului organismului.

2. Merele


Merele sunt, cu siguranţă, cele mai populare, indiferent unde ai merge. Ca şi alte fructe din listă, și merele conțin cianuri, dar nu în concentrație atât de mare precum alte tipuri de fructe. Fructul în sine nu conţine substanțe chimice, dar veți descoperi cianură în seminţele mărului. În niciun caz semințele din mere nu ucid, dar cu siguranță nu sunt recomandate. Desigur, dacă sunt mestecate și înghițite în cantități mari, ele pot duce la complicaţii.

Un fapt interesant: Merele plutesc doarece 25% din masa lor nu reprezintă altceva decât aer.

1. Roșiile

În ciuda popularităţii lor din multe ţări, tomatele sunt otrăvitoare. Deși fructul în sine nu conţine otravă, tulpinele, precum şi frunzele conţin o substanţă chimică cunoscută sub numele de glicoalcaloid. Concentrații mai ridicate se găsesc în roşiile sălbatice, dar și cele cultivate pe plan intern conţin glicoalcaloid. Această substanţă chimică este cunoscută pentru că provoacă dureri stomacale, dar și nervozitate. Frunzele şi tulpina pot fi folosite la gătit pentru a conferi aromă, dar trebuie să fie scoase din mâncare, fără să fie consumate. Glicoalcaloidul este atât de puternic încât este efectiv utilizat ca o modalitate de control al dăunătorilor.

Un fapt interesant: În anul 1893, la Curtea Supremă a Statelor Unite, în cazul Nix vs Hedden, roșia a reprezentat un subiect de dispută, întrebarea fiind dacă roșia este fruct sau legumă, deoarece se percepeau taxe asupra legumelor, dar nu și pentru fructe. În final, instanţa a decis că o roșie este o legumă atunci când este vorba despre Legea Tarifului, dar din punct de vedere botanic, roșia este un fruct.

Sursa: wonders-world.com

7 comments on “Top 10 alimente otrăvitoare pe care le consumăm cu plăcere

  1. MANCATI DIN TOATE CATE PUTIN SHI CAT MAI VARIAT SHI N-O SA PATITI NIMIC,BA DIMPOTRIVA: ORGANISMUL O SA ASIMILEZE TOATE VITAMINILE POSIBILE.

  2. Pingback: O româncă, la un pas de moarte după ce a mâncat un fruct exotic cumpărat din supermarket - Reteaua de stiri

  3. Adevarul dragi cititori este la mijloc….toate semintele contin o “otrava” pentru a se apara impotriva “pradatorilor” care spre deosebire de noi, o detecteaza si nu o maninca……si uite ca asa din acea seminta se naste o planta, care la rindul ei da alte seminte…..samd!

Comments are closed.