Marea Moschee din Djenné – cea mai mare construcție din chirpici din lume

Marea Moschee din Djenné, din Mali, Africa, a fost iniţial construită în secolul al XIII-lea. Treptat a devenit o structură enormă, iar către secolul XIX a ajuns o ruină. Începând cu anii 1906-1907, a fost reconstruită cu ajutorul chirpiciului, materialul original al construcției. Iar astăzi a devenit cea mai mare structură de chirpici din lume.

Marea Moschee este construită pe o platformă – piedestal, ridicată din cărămizi dreptunghiulare de noroi uscate la soare, care sunt prinse împreună cu mortar și tencuite cu noroi. Pereții variază între 40 – 60 de cm grosime, în funcţie de înălţimea lor. Zidurile masive sunt necesare pentru a susține greutatea structurii înalte şi să ofere, de asemenea, căldura soarelui. În timpul zilei, pereții preiau treptat caldura din exterior, iar pe timp de noapte, aceștia se răcesc iarăși. Sala de rugăciune a moscheei – în care se află nouăzeci de stâlpi de lemn care sprijină plafonului – poate să cuprindă peste 3000 de persoane. Marea Moschee are, de asemenea, orificii de aerisire în acoperiș, închise cu capace de ceramică. Aceste capace, realizate de către femeile din oraş, pot fi îndepărtate pe timpul nopții pentru a ventila spaţiile interioare.

Deşi Marea Moschee cuprinde elemente arhitecturale aflate în moschei din întreaga lume islamică, ea reflectă totuși estetica și materialele folosite de secole de către oamenii din Djenné. Utilizarea materialelor locale, cum ar fi noroiul şi lemnul de palmier, păstrarea stilurilor arhitecturale tradiţionale, precum şi adaptarea sa la climatul cald din Africa de Vest, reprezintă întreaga personalitate a Marii Moschei. Și o astfel de arhitectura în lut, care se găseşte în întreagul Mali, poate dura secole întregi, dacă este păstrată și îngrijită în mod regulat.

Sursa: neatorama.com

One comment on “Marea Moschee din Djenné – cea mai mare construcție din chirpici din lume

Leave a comment