Imagini incredibile ale vulcanului, de la câțiva km distanță

Astronomul islandez Snaevarr Gudmundsson a reușit să se apropie la doar câțiva km distanță de vulcanul Eyjafjallajokull: “Sâmbătă am stat în apropierea vulcanului de la ora 16:00 la 22:00, şi am privit erupțiile sale impresionante. Un eveniment uimitor, explozii minunate și magma fierbinte, la 1200°C. Am reușit să captez 550 de imagini în timpul acestor ore de bucurie continuă. Sună ridicol, dar aspectul vulcanului fiind într-o continuă schimbare, nu a fost niciun moment plictisitor.”

Valul masiv de cenușă e brăzdat de fulgere, iar într-o altă fotografie abia se poate distinge un elicopter care zboară în apropierea vulcanului, la mică distanță de acesta!

Gudmundsson a declarat că în apropiere se simte un slab miros de sulf, chiar dacă în locația în care se afla, vântul bătea spre vulcan.

“De la poalele vulcanului spre vârf se poate vedea un nor tephra, iar înălţimea sa este de aproximativ 1300 -1400 m”, a declarat Gudmundsson. “Când erupţia a început, au început și inundațiile. La poalele dealurilor, sub munte, pot fi zărite o mulţime de iceberguri plutind pe câmpia inundată.”

Unele dintre cele mai recente rapoarte ale specialiștilor din Islanda spun că în unele zone nivelul radioactiv al vulcanului a crescut semnificativ, motoarele mașinilor s-au înfundat, iarba a devenit gri, iar vizibilitatea s-a redus doar la câțiva metri.

Poliţia atrage atenția că sunt foarte dificile condiţiile de conducere în aceste locuri, iar din zona afectată au fost evacuați câteva sute de oameni. Majoritatea dintre ei locuiesc în case izolate şi mulţi dintre ei sunt agricultori. Ei au fost sfătuiţi să rămână în case cu ferestrele şi uşile închise şi în cazul în care se aventurează afară, trebuie să poarte ochelari de protecţie şi o mască.

Personalul Landhelgisgæslan (patrula Coastei islandeze) a capturat vineri această imagine transmisă prin radar. Există trei deschideri principale în craterul vulcanului  Eyjafjallajökull şi fiecare are 200-500m în diametru.

Sursa: universetoday.com

Copyright: Marco Fulle

Sursa: antwrp.gsfc.nasa.gov

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s