”Pentru mine, acest Salon de Carte înseamnă a fi în familie”

Vă prezint un interviu în exclusivitate cu Attila Marko, Secretar de Stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

Care este părerea dvs despre ediția din acest an a Salonului de Carte, Presă și Muzică?

Nu e o noutate pentru mine, este chiar a nu știu câta oară de cand particip la Salonul de Carte și Presă organizat de Amplus la București, dar la Sinaia particip pentru prima oară. Pentru mine nu reprezintă o chestie deosebită, fiind parte a culturii respective, adica sunt parte a dialogului cu cartea, a dialogului cu oamenii care produc cultură prin carte. Noi finanțăm în fiecare an asemenea evenimente, standurile la care se află minoritățile naționale sunt sponsorizate de noi, de departament, în fiecare an, și la București, și la Sinaia. Și la Ploiești, dacă nu mă înșel, avem un Salon de Carte tot de ei organizat. Așa că pentru mine este deja un fel de a fi în familie. Nu este ieșit din comun, este parte a firescului, este parte a normalului. Cu siguranță sunt mulți care vin pentru prima dată și văd Salonul de carte, așa că pentru ei este o supriză. Eu încerc să păstrez legătura cu organizatorii, sa păstrăm nivelul și tradiția.

Ce proiecte aveți pentru viitor?

Sunt foarte multe! Noi, ca departament, derulăm într-un an cam 120-130 de proiecte.

Și care este cel mai important pentru dvs?

Este greu de ales dintre cele multe proiecte pe care le avem noi, deoarece avem festival de teatru, avem editări de carte, avem festivaluri de dansuri populare, tabere pentru copii. Avem un program care se numește ”Biblioteca școlară”, adică donăm cărți pentru bibilotecile școlare din zone multietnice. Sunt foarte multe proiecte care sunt foarte aproape de sufletul meu, ca și acest salon de carte.

Care este cartea preferată? Scriitorul preferat?

Scriitorul preferat? Din punctul de vedere al literaturii clasice ar fi Jokai Mor, un scriitor maghiar din secolul XIX, din perioada Revoluției de la 1848, iar din literatura modernă, tot un scriitor maghiar, Ratiu Janos, care este mai degrabă un scriitor gotesc, ce mă face să râd și să uit de latura gri a zilelor.

Astăzi ați găsit ceva interesant să cumpărați?

Am făcut o tură rapidă pe la standuri, am primit câteva cărți cadou, dar nu am cumpărat nimic, pentru că o mare parte din cărțile care mă interesau le-am cumpărat din București, când a fost Salonul de Carte din primăvară. Aceleași edituri au fost prezente și acolo. Cred că una dintre cele mai bune cărți pe care le-am luat atunci, în primăvară, a fost ”Agonie și Extaz”, de Irving Stone. Se regăsește și aici cartea și este foarte ieftină. Sunt multe lucruri interesante și frumoase aici. Plus că văd – ceea ce este o noutate – se extinde puțin Salonul de Carte și spre alte domenii, nu doar carte propriu-zisă. A început să apară muzica, DVD-uri, CD-uri, a început să apară arta populară a diferitelor minorități, expusă în Salon. Presa este mai puțin reprezentată de data aceasta, (aici parcă doar ”Jurnalul Național” este prezent) dar la București au participat marile trusturi de presă. Salonul se diversifică – nu mai este doar carte și începe să devină un fel de brand specific. A pornit de la carte și se extinde către alte forme de exprimare a culturii proprii. Sigur că există riscul de a se dilua mesajul, dar extinderea nu este o idee rea și niciodată o cultură poate fi prezentată doar prin prisma literaturii sau a cărții. Dacă mai adaug și alte laturi ale culturii prin care se autodefinește acea comunitate sau acel grup, atunci am o viziune mult mai amplă.

…Și să fie în pas cu tehnologia.

Inevitabil. Cred că acum vedem CD-uri și DVD-uri, dar peste câțiva ani o să vedem niște bucățele micuțe în care vor fi comprimate zeci de volume.

Zilele acestea veți mai participa la vreun eveniment cultural din cadrul Salonului?

Din păcate nu, deoarece sâmbătă voi avea un drum de făcut la Geneva, unde avem de susținut un raport pe nediscriminare la ONU și nu cred că mai ajung la această ediție.

Vă mulțumesc pentru interviul acordat și vă doresc mult succes în activitate!

Și eu vă mulțumesc!

Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relații Interetnice, Attilla Marko, directorul Amplus, Maria Stancu, directorul Editurilor din Romania, Claudiu Istrate, președintele Comunitații Elene din România, deputatul Dragoș Gabriel Zisopol, directorul Bibilotecii Naționale ”Nicolae Iorga” din Ploiești, Nicolae Boaru


Interviu și fotografii realizate de Alice Diana Boboc

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s