Elis F. Stenman a început în anul 1922 construirea casei sale (Massachusetts, Statele Unite) ca toată lumea – cu un acoperiș, podele și o structură din lemn. Dar în momentul în care a ajuns la ridicarea pereților, Stenman a ales să folosească un material diferit de lemn și anume ziarul.
Pereţii, ușile, dar și mobilierul sunt realizați din aproximativ 100.000 ziare lăcuite; 215 straturi de hârtie au fost lipite între ele cu un adeziv produs în casă, din făină, apă şi coji de mere pentru a face panouri de 3 cm grosime pentru pereți.
Toată mobila, inclusiv un ceas, biroul, scaunele, este funcţională şi a fost realizată în întregime din hârtie. Singurele excepţii sunt un pian, care desigur că este îmbrăcat în hârtie, şi un șemineu. Casa a rămas intactă de peste 80 de ani, singurele îmbunătățiri fiind lăcuiri ocazionale. Interesant este faptul că pereții, dar și mobila pot fi lecturați, titluri ale articolelor precum “LINDBERGH HOPS OFF FOR OCEAN FLIGHT TO PARIS” fiind încă vizibile.
Deşi motivele pentru care Stenman a ales hârtia sunt necunoscute, a fost cu siguranţă o opţiune de ordin economic. Stenman s-a mutat din casă în 1930, iar de atunci locuința a devenit muzeu. În prezent responsabilă pentru casă este nepoata lui Stenman.
Un sfat: când vizitați muzeul, să nu cereți să fie făcut focul în șemineu; cu toate că el este funcțional, ar fi de preferat să se renunțe totuși la această solicitare într-o casă din… hârtie.
Sursa: atlasobscura.com
You must be logged in to post a comment.